Geometria, oblicz długość postaw trapezu
Petro-7: W trapezie ABCD zaznaczono punkt E na ramieniu AD oraz punkt F na ramieniu BC i otrzymano
trapezy CDEF oraz ABFE, które są do siebie podobne. Wiedząc, że stosunek pól tych trapezów
podobnych wynosi 4:9, a długość odcinka EF jest równa 18cm, oblicz długość postaw trapezu
ABCD.
Bardzo bym prosił o pomoc, bo niestety nie wiem jak to zrobić.
16 gru 22:03
Petro-7: Nadal proszę
16 gru 22:48
16 gru 22:52
Panko: P2/P1= k2 ( kwadrat skali podobieństwa ) ⇒ P2/P1= 9/4 =k2 ⇒k=3/2 ( co z k=−3/2
?)
oznaczmy a =I ABI , b= ICDI
wtedy k= a/18 = 18/b ⇒ 3/2 = a/18 i 3/2 = 18/b ⇒ a = 27 cm b= 12 cm
16 gru 23:03
Eta:
I już po ptokach ! Moja wskazówka na marne

Dostałeś
gotowca
16 gru 23:09
Panko: Przepraszam ,że się wciąłem
16 gru 23:15
Petro-7: Dzięki wielkie, gotowe rozwiązanie bardzo mi pomogło, ale tą publikację na pewno również zaraz
przeczytam, tak więc dziękuję Wam bardzo
16 gru 23:17
Panko: O tak DELTA to mocarny miesięcznik a Pani Jaszuńska publikuje się na
przedostatniej stronie
16 gru 23:31
Petro-7: Wszedłem na stronę tego miesięcznika, aczkolwiek wydaje mi się, że poziom tego pisma jest zbyt
wysoki dla mnie, jako ucznia 2 klasy liceum. Widzę po prawej jakieś nadrównoległe i inne
pojęcia o których nigdy nie słyszałem, a że znam rozkład materiału przynajmniej na drugą
klasę, to nieprędko usłyszę (podręczniki Oficyna Pazdro, klasa mat−fiz).
Mimo to dzięki jeszcze raz, tą publikację o trapezie przeczytałem, spróbuję się zgłębić w
temacie pisma i zobaczyć czy może mi coś przydatnego na moim poziomie zaoferować.
17 gru 00:03