<><
HUGO: W równoległoboku ABCD miara kąta ostrego jest równa 30
o , a odległości punktu przecięcia się
przekątnych od sąsiednich boków równoległoboku są równe 2 i √ 3 . Oblicz długość krótszej
przekątnej tego równoległoboku.
Z góry dziękuję
16 gru 21:48
Hajtowy: Narysuj to co widzisz, wtedy pomożemy

Nie wydaje się zbyt takie trudne, żebyś tego nie zrobił
16 gru 21:49
HUGO: wiesz, dopiero się w to w tajemnicze; zadanie z matury rozsz. Po prostu jak by ktoś mi to
zrobił; ja sb zaraz zrobie to bym sprawdził czy dobrze. Głupotą jest przepisywać bezmyślnie a
na maturze świecić oczyma :C
Jak by ktoś mi jakkolwiek by rozpisał będę wdzięczny.
16 gru 21:51
utem:
Podpowiedź.
h1=2*2=4
h2=2*√3
16 gru 21:59
Eta:
16 gru 22:11
HUGO: wiem o co chodzi ale nie potrafie :C no trudno dziękuje za pomoc
17 gru 01:59
utem:
d
2=a
2+b
2−2 ab cos 30
| | √3 | |
d2=82+(4√3)2−2*8*4√3* |
| |
| | 2 | |
d
2=64+48−32*3
d=4
17 gru 19:42
HUGO: Witam ponownie; widzę że rozkopujecie. TO jest matura rozsz z czerwca; na tej stronie są ODP..
dziś sie zorientowałem.
Dz za pomoc i tak, przeanalizowałem sb wszystkie zadania. Jesteście wielcy
17 gru 19:44