punkty współliniowe
Matt: Sprawdź czy podane trzy punkty są współliniowe A=(−2,−3,1), B=(1,−2,0), C=(2,3,−1)... Z góry
dziękuję za pomoc
16 gru 21:24
Gierlos: Wydaje mi sie że jesli 3 punkty wyznaczą płaszczyznę to są niewspóliniowe.
Dlatego sprowadza sie to do wyznaczenia płaszczyzny.
Taki jest mój sposób,może są szybsze
16 gru 21:32
Piotr 10: Wyznacz równanie prostej, np AB i sprawdź czy punkt C należy do tej prostej
16 gru 21:34
Gierlos: Punkty nie są wspólniiowe, ponieważ wyznaczają płaszczyznę π
16 gru 21:39
Matt: można prosić o rozpisanie?
16 gru 21:41
Panko: weź dwa wektory : AB , AC i sprawdź czy są kolinearne ( współliniowe)
wektor AB= [3,1,−1] wektor AC=[ 4,6, −2 ]
są kolinearne jeżeli ∃ t≠ 0 że AB =t *AC
czyli [3,1,−1] =t *[ 4,6, −2 ]
czyli 3=4t i 1=6t i −1= −2t
widać , że jest to sprzeczne ( bo nie ma jednego wspólnego t)
ODP: da się na nich rozpiąć płaszczyznę
16 gru 22:11
Matt: Dzięki
16 gru 22:15