obliczyc całkę , pilne !!!
mloda3377: ∫20 sinxcos2xxdx
16 gru 21:22
mloda3377: ∫20 sinxcos2xdx
16 gru 21:23
Krzysiek: policz całkę nieoznaczoną przez podstawienie t=cosx
16 gru 21:25
utem:
cosx =t
−sinx dx=dt
∫(−t2)dt=...
16 gru 21:25
matematika: t=cosx
dt=−sinxdx
−calka t2dt stad =−t3/3=−1/3cos3x+c
calka z t2 to t3/3
16 gru 21:31
mloda3377: to z całki nieoznaczonej wyjdzie cos2x ?
16 gru 21:31
matematika: i teraz podstawiasz za iksa najwierw 2 a pozniej − to samo tylko za x 0...
16 gru 21:32
mloda3377: aaa dobra juz rozumeim
16 gru 21:32
matematika: −1/3cos3*2= −2/3cos3−cos0 czyli 1
wynik −2/3cos3−1
16 gru 21:34