Troche trudniejsza nierownosc wykladnicza
boss: 41−xx−21−2xx ≤ 3
probowalem przeksztalcac ale nie wychodzi.
jakies wskazowki jak zaczac?
16 gru 21:12
sushi_ gg6397228:
rozbij potege na dwa ułamki
4= 22
potem jakies podstawienie
16 gru 21:16
boss: Robilem tak ale mam:
22−2xx−21−2xx≤3
I nie wiem co teraz
16 gru 21:18
sushi_ gg6397228:
napisalem rozbij potege na dwa ułamki
16 gru 21:20
boss: 21x+1−2xx − 21−2xx≤3
21x*21−2xx − 21−2xx≤3
21−2xx = t
21x*t − t ≤3
16 gru 21:23
sushi_ gg6397228:
co to za rozpisywanie ?
16 gru 21:24
boss: nie wiem co chcesz pokazac...
16 gru 21:29
sushi_ gg6397228:
rozpisz potega tak jak ja, a nie tak dziwnie
16 gru 21:37
Hajtowy: boss on Ci niczym nie chce zaimponować, tylko pomóc

A potęg to kolega opanowanych nie ma
16 gru 21:47
boss: @Hajtowy, chyba źle mnie zrozumiales. Po prostu nie wiedziałem co sushi miał na mysli.
Ale wrocmy do zadania bo nadal nie wiem jak to powinno byc rozpisane.
16 gru 21:54
sushi_ gg6397228:
tak
a nie
| 5+x | | 2,5 +2,5+x | | 2,5 | | 2,5+x | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x | | x | | x | | x | |
16 gru 21:57
boss: 41x−1=22*(1x−1)
Tak ma to wygladac?
16 gru 22:02
sushi_ gg6397228:
i dalej swoje
u mnie jest suma w potedze, a u Ciebie mnożenie
SZKODA ZDROWIA
16 gru 22:11
boss: No to nie wiem...
Mógłbyś to rozpisać? To może zrozumiem o co chodzi
16 gru 22:14
boss: ?
16 gru 22:24
boss: so?
16 gru 23:33
Bogdan:
Początek: x ≠ 0
4
1−xx − 2
1 − 2xx ≤ 3 ⇒ 4
1x−1 − 2
1x−2 ≤ 3
| (21x)2 | | 21x | |
| − |
| ≤ 3 /*4 i 21x = t ⇒ t2 − t − 12 ≤ 3 |
| 4 | | 4 | |
16 gru 23:52
asdf: ≤ 0
17 gru 00:33
Bogdan:
Tak asdf, szkoda, że boss tego chochlika nie zauważył
t2 − t − 12 ≤ 0 i ... (założenie)
17 gru 00:58