Jaki wynik?
Mei: Jaki wynik ?
Punktami wspólnymi okręgu (x−3)²+(y+1)²=9 i prostej y=x−1 są punkty o współrzędnych :
a) (−3,−2) (0,−1)
b) (3,0) (0 ,−1)
c) (3,2) (0,−1)
d) (−3,2) (0,−1)
Muszą być obliczenia
Liczę to już z dziesiąty raz i albo wychodzi mi zły pierwiastek albo ujemna delta −.−
16 gru 21:04
Dziabong: Odpowiedź c
(x−3)2 +x2 = 9
x2−6x+9+x2=9
2x2 −6x = 0
2x(x−3) = 0
x=0, y = −1
x = 3, y =2
16 gru 21:07
krystek: Rozwiaz układ r−ń i będziesz wiedziała
16 gru 21:07
ICSP: (x−3)2 + x2 = 9
(x−3)2 + (x−3)(x+3) = 0
(x−3)2x = 0
x = 3 v x = 0 i odpowiednio y = 2 i y = −1
C
16 gru 21:08
Mei: Jednak kuźwa jestem głupia

Liczyłam do pewnego momentu i pomyslałam że to nie moze byc
wyciaganie przed nawias x a tu jednak . Dziękuje za pomoc
16 gru 21:08
utem:

(x−3)
2+(x−1+1)
2=9
x
2−6x+9+x
2=9
2x
2−6x=0
2x(x−3)=0
x=0 lub x=3
y=−1 lub y=3−1=2
(0,−1) i (3,2) odp (c)
16 gru 21:20