Pochodna
Gong: Liczenie pochodnej
czy może ktoś sprawdzić mi czy dobrze obliczyłem pochodną?
y=(2−lnx)(2x√x)
y'= √x(3lnx −8)/4x3
16 gru 20:58
Gong: pomocy pomocy
16 gru 21:22
zombi: y' =4√x−3√xlnx
16 gru 21:27
Gong: Przepraszam ale jak to wyliczyłeś? Ja swój wynik 3 razy sprawdzałem.
Poza tym tam pochodna musi wyjść w formie ułamka, nie ma innej opcji, a u Ciebie nie ma
mianownika.
16 gru 21:38
16 gru 21:46
zombi: Oczywiście chodziło ci bankowo o
| 2−lnx | |
| ale ja liczyłem to co mi podałeś. |
| 2x√x | |
16 gru 21:47
Gong: Oj faktycznie, zgubiłem tam "/"...
Sprawdzisz mi w takim razie ten iloraz?
16 gru 21:52
16 gru 21:59
16 gru 22:00
Gong: Czyli dobrze mam, dziękuję
16 gru 22:02