Wyznaczyć pochodne
IŚka: f(x)=(sinx)
x
f(x)=
√1+cos3x2−1+sin2x2
16 gru 20:06
28 mar 10:31
J: Wskazówka do 3) (cos3x2)' = 2cos3x*(−sin3x)*3 = −3sin6x
28 mar 10:38
J: (sin2x2)' = 2sin2x*cos2x*2 = 2sin4x
28 mar 10:40
pigor: ..., np. tak :
y= (sinx)x / logarytmuj obustronnie np. ln ⇒
lny= ln(sinx)
x / teraz ...

różniczkuj obustronnie ⇒
1y* y '= x(lnsinx) ' /* y ⇒ y '= yx
1sinx cosx ⇒
f'(x)= x ctgx (sinx)x
28 mar 12:03
daras: ale rozpętałem wojnę...a to temat z zeszłego roku, dopiero teraz zauważyłem, sorry:(
28 mar 19:14