sumy i różnice funkcji trygonometrycznych
mateusz: Może ktoś pomóc? Jak wyznaczyć zbiór funkcji: y=tgx+ctgx
16 gru 19:55
ICSP: | | sinx | | cosx | | 1 | | 2 | |
f(x) = tgx + ctgx = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | | sin2x | |
Dalej już nie powinno być problemów
| | kπ | |
Pamiętaj że funkcja nie jest określona dla x = |
| ; k ∊ C |
| | 2 | |
16 gru 19:57
mateusz: Czyli wychodzi (−∞,−2)∪(2,∞)
16 gru 20:08
mateusz: 
16 gru 20:15
ICSP: Nie
16 gru 20:19
ICSP: Chociaż blisko. Zabrałem ze zbioru wartości dwie liczby
16 gru 20:19
mateusz: sinx należy do <−1,1>
sin2x należy do <−1,1>
1/2 sin2x należy do <−1/2,1/2>
Czyli zw= (−∞,−2>∪<2,∞)
16 gru 20:33
ICSP: teraz dobrze
16 gru 20:35
mateusz: A trzeba zaznaczac ze z wyłączeniem 0?
16 gru 20:48
ICSP: Przecież 0 ∉ (− ∞ ; −2] ∪ [ 2; + ∞)
16 gru 20:52
mateusz: Ale tam w tych moich wczesniejszych zapisach
16 gru 20:54
ICSP: Nie trzeba
16 gru 20:54