wyznacz zbior wartosci
weronika: od czego zacząć by podać zbiór wartości tej funkcji? proszę o wskazówki
16 gru 19:52
Lorak: Od wyznaczenia dziedziny
16 gru 19:53
HUGO: x =/= 1 i |2x−4| ≥ 0
Dwa przypadki: raz będzie |2x − 4| a raz − |2x − 4|
Wyznacz część wspólną z dziedziną.. dokończ ;3
16 gru 19:55
Lorak: a to |2x−4| ≥ 0, to po co?
16 gru 19:56
ICSP: x ≠ 1
dla x > 2 funkcja przyjmie postac :
| | 2x − 4 | | −2 | |
f(x) = |
| = 2 + |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
dla x < 2 ⋀ x ≠ 1 mamy
| | −2x + 4 | | 2 | |
f(x) = |
| = −2 + |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
16 gru 19:59