matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
vito:
Wyraz ogólny ciągu arymetycznego (a
n
) o wyrazach. 1,5,9,... wwyznacz wzór tego ciągu jak to zrobić
16 gru 19:46
utem:
5−1=4 9−5=4⇔ r=4 a
1
=1 a
n
=a
1
+(n−1)*r a
n
=1+(n−1)*4 a
n
=4n−3 ==========
16 gru 19:52