traspez
Beforeu: Jak obliczyc wysokosc dowolnego trapezu majac wszystkie boki?
16 gru 19:42
Radek: A jaki traper równoramienny czy prostokątny ?
16 gru 19:44
Beforeu: Dowolny
16 gru 19:46
Beforeu: Czyli inny niz te ktore wymieniles
16 gru 19:46
Radek: Z twierdzenia pitagorasa można
16 gru 19:47
Beforeu: tylko nie wiem jak podzielic dolna podstawe w tym wypadku
16 gru 19:48
Radek: Jest też wzór
h=√c2−(a−b2)2
16 gru 19:49
Beforeu:
16 gru 19:49
Beforeu: gdzie c to ktora krawedz?
16 gru 19:50
Radek: ale ten wzór jest w przypadku równoramiennego to odpada
16 gru 19:50
Radek: a podaj długości tych boków i podstaw ?
16 gru 20:07
ICSP: Zawsze możesz próbować z układem równań

Niech x będzie podstawą trójkąta z lewej a y podstawą trójkąta z prawej. Mamy :
x + y = a − b
x
2 + h
2 = d
2
y
2 + h
2 = c
2
Trzy równania , trzy niewiadome.
16 gru 20:10
utem:
Jeśli masz konkretne dane, to poprowadź równoległą do np. do d i masz podzielony trapez na
równoległobok i trójkąt o danych 3 bokach, możesz obliczyć pole Δ ze wzoru Herona, potem
wysokość Δ.
16 gru 21:44
16 gru 21:49