Test
Wazyl: Podaj największa wartość funkcij:
f(x)=1x2−2x+3
Największa wartość ułamek będzie miał gdy x2−2x+3 będzie najmniejsze(Będziemy dzielić przez
najmniejszą liczbę)
Ramiona skierowane do góry więc najminejsza wartość będzie w wierzchołku paraboli:
p=−b2a
p=1 q=2
Największa wartość funkcji f(1)=12
2.
f(x)=x+p(p2−9)x2+(p+3)x+1
Dziedzina musi należeć do R.
(p2−9)x2+(p+3)x+1≠0
Δ<0 − nie może być miejsc zerowych.
p2+6p+9−4p2+36<0
−3p2+6p+45<0 /:3
−p2+2p+15<0 √ Δp=8 p1=−8−2−2 lub p2=8−2−2.
Ramiona skierowane w dół czyli rozwiazanie: (−oo;−3) U (5;+00)
Warto jeszcze sprawdzić co się dzieje gdzy w mianowniku będzie f linowa. {−3;3}.
3.
Dla jakich wartości parametru m równanie ma jedno rozwiązanie:
x+m−8x−2=4
1) Gdy wyzerujemy licznik funkcij homograficznej będziemy mieli f liniową ⇒ m−8=0 ⇒ m=8
2) Wkładamy wszystko pod wspólny mianownik i liczymy kiedy funkcja kwadratowa na górze ma jedno
rozwiązanie:
x2−2x−4x+8+m−8=0 x2−6x+m=0
Δ=0 ⇒36−4m=0 ⇒ m=9
4. Narysuj wykres
2x2+1+{x2}{2}>2
Wsadzamy wszystko pod wspólny mianownik:
4+(x2+1)2−4x2−42(x2+1>0 Mnożymy przez kwadrat:
2(x4−2x+1)(x2+1)>0
2 nawias nigdy nie będzie ujemny. Czyli: (x2−1)2>0. Odp x∊R\{−1;1}
5.
f(x)=−|2|x−1|+1|+1 (Przechodząc z f1 do f2 odbijamy bo wartości będą ujkemne i
przesuwamy o jeden w górę)
f(x)1=|2|x−1|+1|
f(x)2=2|x−1|+1
f(x)3=2x
Prosiłbym o sprawdzenie
16 gru 18:28