funkcje kwadratowe
Patricja: Wyznacz postać ogólną i iloczynową funkcji kwadratowej, o której wiadomo, że dla argumentu 3
osiąga najmniejszą wartość równą 3, a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 1.
wyszło mi z tego że :
F(x)= −3x2−12x−9 postać ogólna
f(x)= −3(x−1)(x+1) postać iloczynowa
Czy te wyniki, które obliczyłam są dobrze, nie jestem pewna a nie mam do zadan odp a chciałabym
miec dobrze
16 gru 17:58
wredulus_pospolitus:
bzduuura ... niby dlaczego dla x=3 osiąga ta funkcja najmniejszą wartość

przede wszystkim
jest to parabola skierowana ramionami do góry ... więc nie ma ona najmniejszej wartości
(ramiona 'biegną' do 'minus nieskończoności')
16 gru 18:09
wredulus_pospolitus:
wskazówka: jaka jest zależność pomiędzy x
wierzchołka a x
1 i x
2 (współrzędne 'x'
pierwiastków / miejsc zerowych)
16 gru 18:10
Patricja: wyżej jest pomyłka powinno byc najwieksza a nie najmniejsza a te wyniki sa dobrze a jesli nie
to jaka bedzie odp.


?
16 gru 18:12