matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka Kamix: Cześć. Proszę Was o radę. W jaki sposób odróżniać kiedy mam zastosować permutacje, wariacje i kombinacje? Proszę o takie życiowe sposoby, niekoniecznie z definicji.
16 gru 17:51
Saizou : na końcu jest taki fajny schemat http://www.math.edu.pl/kombinatoryka
16 gru 18:00
wredulus_pospolitus: powiem szczerze −−−− ja na prawdopodobieństwie w liceum NIGDY nie wiedziałem z czego akurat korzystam permutacje −−− gdy zadanie polega na przemieszaniu elementów (lub wylosowanie wszystkich losów/kul/bil/kart/itd. itp.) −−−− najrzadziej spotykane w zadaniach z prawdopodobieństwa kombinacja −−− wybierasz konkretną ilość elementów z jakiegoś zbioru (nieistotne czy jednocześnie czy jedna po drugiej) ... uwaga −−− kolejność NIE JEST istotna wariacja −−− to także wybieranie konkretnej ilości elementów z jakiegoś zbioru ... ale uwaga −−− kolejnąć JEST ważna tak więc: Gdy masz polecenie wybrać wszystkie elementy ze zbioru i de facto istotne staje się jakieś ich wzajemne ułożenie −−− wtedy masz permutacje W każdym innym przypadku masz albo kombinacje (gdy kolejność nie odgrywa roli) albo wariację (gdy kolejność odgrywa rolę).
16 gru 18:06