analityczna
Beforeu:

Witam . Jezeli E(1 ;2) jest srodkiem odcinka AD a C(−1;0) jest srodkiem odcinka BE a A(−4,5)
.
Oblicz :
a) Współżędne punktów B i D
b)Wykaż , że |AB|=|CD|
c) oblicz pole trojkata AEB (ten na zielono )
Mam problem z obliczeniem wspolzednych punktu D i B , z czego mam skorzystac?
16 gru 17:50
wredulus_pospolitus:
a)
skoro masz dane współrzędne E i A ... to jesteś w stanie wyliczyć odległość (i wektor) AE ... a
następnie 'odłożyć go dalej
chociaż to tak naprawdę zbyteczne ... wystarczy zastosować (w odwrotnym kierunku) 'metodę
wyznaczania współrzędnych środka odcinka'
analogicznie podstępujesz aby wyznaczyć B
b) mając współrzędne punktów ... oblicz odległość pomiędzy punktami (A i B .... oraz C i D)
c) zauważ, że BE NA PEWNO NIE jest prostopadły do AD
d) w jaki sposób można wyliczyć pole trójkąta mając jedynie długości jego boków

16 gru 17:56
Beforeu: z wektorow obliczylem
AE→ = E − A
AE→=[5,3]
DE→=[5,3]
DE→=E−D
D=E−DE→
D=[4, 1] zgdza sie?
to samo z B
16 gru 18:01
wredulus_pospolitus:
na pewno źle
bo środkiem odcinka o krańcach (−4,5) i (4,1) nie będzie punkt (−1,0) ... tylko (0, 3)
16 gru 18:07
Beforeu: Bład w obliczeniach
D(6,−1) B (−3,−2)
16 gru 18:12
Beforeu: A co z tym polem bo nawet ze wzoru herona wychodzi rownanie :
P= 12 * 3√5 + 7√2 [ (12 * −3√5 + 7√2)(12 * 3√5+3√2)(12 *
3√5−3√2]
Nie za bardzo skomplikowanie?
16 gru 18:41