Punkty A=(2,-6), C=(4,8) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD o boku długo
kamczatka: Punkty A=(2,−6), C=(4,8) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD o boku długości 10. Wyznacz
współrzędne pozostałych wierzchołków tego rombu.
Środek S rombu S=(3,1)
i nie wiem jak to wyliczyć dalej.
16 gru 16:15
matyk: Robisz tak.
Piszesz równanie okręgu o środku w punkcie A i promieniu 10 oraz o środku w punkcie C i
promieniu 10. Punkty wspólne tych okręgów to pozostałe wierzchołki rombu
16 gru 16:27
Hajtowy: B=(10;0)
16 gru 16:28
Piotr 10: Można też inaczej
Napisz równanie prostej AC
Napisz równanie prostej BD prostopadłej do prostej AC i przechodzącej przez punkt S
Skorzystaj z faktu, że IABI=10, a więc wylicz współrzędne punktu B za pomocą prostej BD ze
zmienną x
16 gru 16:34
kamczatka: dobra dzięki.
16 gru 16:45
kamczatka: wyszło mi 50y2+40y
52+4y
y(5y+4)
to podpunkt B by się zgadzał ale D się nie zgadza bo powinno wyjść (−4,2)
16 gru 16:54
Bogdan:

Inne rozwiązanie, a właściwie szkic rozwiązania z wykorzystaniem wektorów.
Najpierw pokazujemy, że romb jest kwadratem:
S = (3,1), |AS|
2 = 50, |SD|
2 = 10
2 − |AS|
2 = 50 = |AS|
2
Wektor AS
→= [1, 7], AS
→⊥SB
→ ⇒ SB
→= [7, −1], AS
→⊥SD
→ ⇒ SD
→= [−7, 1]
B = (3 + 7), 1 − 1) = (10, 0), D = (3 − 7, 1 + 1) = (−4, 2)
16 gru 16:59