Zadanie dot. stożka
Mati: W stożku tworząca jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz pole
powierzchni bocznej i objętość tego stożka.
16 gru 14:11
wredulus_pospolitus:
krok 0) ryyyysuuuuunek
krok 1) zaznacz kąt podstawy z tworzącą
krok 2) 'zaznacz' trójkat prostokątny z wykorzystaniem tegoż kąta
krok 3) trygonometria się kłania
krok 4) chyba jednak coś jeszcze masz dane ... prawda

16 gru 14:12
Mati: No właśnie w tym problem, że więcej danych nie ma. Postępowałem krok po kroku tak jak
zapisałeś, ale nie mam w zadaniu podanych żadnych innych danych, więc zastanawiam się, czy po
prostu zostawić wynik np. Pb= √3/2 l2п
16 gru 14:20
wredulus_pospolitus:
jeżeli nie masz innych danych ... to proponuje wzory na objętość i pole powierzchni bocznej
'uzależnić' od długości tworzącej LUB promienia podstawy
16 gru 14:23
Mati: Tak liczyłem:
sin30=H/L
L=2H
H=1/2L
r=1/2L
Pb=π*1/2L*L
Pb=1/2L2π
Pp=π(1/2L)2
Pp=1/4L2π
V=1/24L3π
16 gru 14:31
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
dlaczego r = |
| L  |
| | 2 | |
16 gru 14:35
Mati: Faktycznie źle zapisałem r,
16 gru 14:41
Mati: r=√3/2L
16 gru 14:44
wredulus_pospolitus:
ooo ... od razu lepiej się na to patrzy
16 gru 14:45
Mati: Pb=π√3/2L2
V=1/8πL3
16 gru 14:47
Mati: Pytanie tylko, czy tak mogę to zostawić?
16 gru 14:48
wredulus_pospolitus:
swoja droga to bardzo fajny trójkat stworzyłeś:
*) prostokątny, z jednym z kątów = 30
o
*) jednocześnie jest równoramienny (H=r)
*) i jednocześnie (co ciekawsze) przeciwprostokątna = sumie przyprostokątnych

nie piszę, tego aby ktokolwiek sie naśmiewał ... pokazuję Ci tylko dwie rzeczy na których
mogłeś 'wyhaczyć' że coś źle policzone jest
16 gru 14:48
wredulus_pospolitus:
jeżeli nie masz danych innych to tak .... tak to zostawiasz
16 gru 14:49
Mati: Rozumiem i nie mam za złe, że tak napisałeś

Sam jak teraz na to patrzę, to nie mogę się
nadziwić jaki śmieszny a zarazem niedopuszczalny błąd zrobiłem


Dzięki za dobrą radę
16 gru 14:55