Napisać równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej
Tomek: Witam!
Prosiłbym o pomoc z następującym zadaniem
Napisać równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej
x = 1 + t
y + 1 +2t
z = t
i przechodzącej przez punkt P(0,0,1)
16 gru 13:56
wredulus_pospolitus:
wybierz sobie t=0
masz podany 'wektor' prostej [1,1,0]
płaszczyzna jest prostopadła do prostej (wektora) => wektor (tworzony przez prostą) ten jest
wektorem NORMALNYM tejże płaszczyzny
wyznaczasz wzór tejże rodziny płaszczyzn ... następnie wybierasz tą płaszczyznę, która
przechodzi przez punkt P
koniec zadania
16 gru 13:59
Tomek: Czyli A(x−x0) + B(y−y0) + C(z−z0) + D = 0
A = 1, B = 1, C = 0
Podstawiam dalej punkt P?
x − 0 + y − 0 + z − 1 + D = 0
x + y + z − 1 + D = 0?
16 gru 14:08