F. liniowa
szybciutko: Jeśli wykres funkcji f(x)=−3x−2b przecina oś OY w punkcie, którego rzędna jest równa 6, to
wykres funkcji g(x)=2x+13b przecina oś OY w punkcie, którego rzędna jest równa:
a) −1 b) −23 c) 13 d)2
PROSZĘ O OBLICZENIA I SZYBKĄ POMOC
16 gru 13:56
wredulus_pospolitus:
pytanie wstępne: co oznacza, że funkcja f(x) = ax+b przecina oś OY w punkcie, którego rzędna ma
wartość (np.) 2
16 gru 14:03
J: Z treści zadania wynika, że f(0) = 6. Z tego równania wyznaczysz wartość "b".
Podstaw obliczone "b" do drugiego wzoru i otrzymasz funkcję g(x).Teraz oblicz g(0) i to bedzie
poszukiwana rzędna.
.
16 gru 14:04
J: Do 14:03 ... Sorry, nie chciałem się "wcinać" , ale też nie podałem "gotowca"
16 gru 14:10
wredulus_pospolitus:
spoko maroko
16 gru 14:11