trygonometria
ciekawsky: Dowiedz, że cosec(x)−cot(x)=tan(1/2x) i że sec(x)−tan(x)=tan (1/4π−1/2x).
16 gru 12:22
Panko: Piszą,że to fromborski samotnik dołożył sec(x) i cosec(x).
Ale cot(x) ? (literówka ?)
16 gru 13:00
ICSP: angielskie oznaczenie ctg
16 gru 13:04
ciekawsky: 1/sin(x)−ctg(x)=tan(1/2x) i że 1/cos(x)−tan(x)=tan (1/4π−1/2x)
teraz już wiadomo?
16 gru 17:16
ciekawsky: mam to pierwsze już, ale drugiego za nic nie mogę wykombinować
16 gru 23:35
ZKS:
| | π | | x | |
sec(x) − tg(x) = tg( |
| − |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | sin(x) | | 1 − sin(x) | |
L = |
| − |
| = |
| = |
| | cos(x) | | cos(x) | | cos(x) | |
| |
| = |
| | π | | x | | x | | π | | 2sin( |
| − |
| )sin( |
| + |
| ) | | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| |
17 gru 00:38