Kombinatoryka. Z pudełka w którym jest n losów
Kasia: Z pudełka w którym jest n losów, a wśród nich 6 wygrywających, ciągniemy 2 losy. Oblicz te
wartości n, dla których prawdopodobieństwo wyciągnięcia dwóch losów wygrywających będzie
większe od
14.
Zdarzenia sprzyjające, wyciągniemy 2 losy wygrywające
30>
14(n
2 −n )
30−
14(n
2 −n )>0 / *4
120 −n
2 +n > 0
−n
2 +n + 120> 0
Δ = (1)
2 − 4*(−1)*120 = 481
Liczba losów nie może być liczbą niewymierną, teraz żaden z pierwiastków nie będzie ∊C
16 gru 11:17
Rafał28: Oblicz te wartości n, dla których prawdopodobieństwo wyciągnięcia dwóch losów wygrywających
będzie większe od 1/4.
n może być naturalne i n≥2
Rozwiązuj dalej
16 gru 11:21
wredulus_pospolitus:
"Liczba losów nie może być liczbą niewymierną, teraz żaden z pierwiastków nie będzie ∊C"
typowy błąd rozumowania
Ty sprawdzasz dla jakich 'n' (naturalnych) dana nierówność będzie zachowana.
Co Ciebie interesuje, pierwiastek będzie liczbą wymierną czy niewymierną ... ważne by ów
pierwiastki wyznaczyć ... i na podstawie ich wyznaczyć jakie liczby naturalne spełniają zadaną
nierówność
16 gru 11:23
Kasia: po obliczeniach
otrzymałam:
rysuję wykres, następnie odczytuję
uwzględniam warunek, n≥2 ( dzięki za przypomnienie)
n∊<2, 11> czy to jest poprawne rozwiązanie?
16 gru 11:44
wredulus_pospolitus:
+ zapis n∊N+
16 gru 11:46
wredulus_pospolitus:
albo po prostu wypisanie ich ... aż tak wiele ich nie ma
16 gru 11:46
Kasia: "wreduluspospolitus" tak +
n∊N+
n∊{2,3,4,5,6,7,8,9,10,11}
16 gru 11:58
wredulus_pospolitus:
i koniec zadania
16 gru 11:59
wredulus_pospolitus:
możesz ewentualnie podstawić n=11 (a następnie n=12) aby sprawdzić czy dobrze policzyłaś
pierwiastek
16 gru 12:00
Kasia: podstawiłam, w
n= 11
P=U {15}{55 }≈ 0,27 > 0,25
16 gru 12:17
wredulus_pospolitus:
więc już masz pewność że wyznaczyłaś dobre 'n'
16 gru 12:29
Kasia: dzięki za pomoc )
16 gru 12:45
25 mar 19:37