Wymiary basenu
surfaniol: Jakie wymiary powinien mieć odkryty basen o kwadratowym dnie i objętości 32m3, aby na okładziny
jego ścian i dna została użyta najmniejsza ilość materiału.
16 gru 10:31
wredulus_pospolitus:
V = a*a*h = 32m
3
a*a + 4*a*h <−−−− 'jak najmniejsze'
jakiś pomysł

dasz sobie dalej radę sam
16 gru 10:44
surfaniol: Nie bardzo wiem jak się za to dalej zabrać
16 gru 10:59
5-latek: Czesc Artur

jak myslisz . Mamy sprawdzian i potrzebujemy rozwiazania ? czy tez nie ?
16 gru 10:59
wredulus_pospolitus:
no to pokombinuj ... takie zadanka to się winno 'pykać' z zamkniętymi oczami
16 gru 11:08
wredulus_pospolitus:
witaj 'kurdupello'
16 gru 11:08
J: Idac za wskazowka z pierwszego postu tworzysz funkcje:
| | 32 | | 128 | |
f(a) = a2 + 4*a*h = a2 + 4*a* |
| = a2 + |
| i obliczasz dla jakiego a osiaga |
| | a2 | | a | |
minimum
16 gru 11:17
wredulus_pospolitus:
Do 11:17 ... pamiętając oczywiście o założeniach, które uczeń/student oczywiście wypisał ...
czyli a,h>0
16 gru 11:20
J: Jeśli cokolwiek jeszcze będzie pisał, to po tym poście pewnie wpisze
16 gru 11:52