Punkt przegięcia funkcji, wklęsłość, wypukłość
andrzej: y = 3x
5 + 5x
4 + 8x
Czy ktoś może mnie nakierować jak obliczyć punkt przegięcia tej funkcji? Obliczam drugą
pochodną, wychodzi mi równanie x
3 +x
2 = 0, co teoretycznie daje nam PP dla x = 0 ⋀ x = −1 −
funkcja ta jednak nie ma PP w x = 0. Co robię źle, czy zapominam o czymś co eliminuje ten
punkt z rozwiązania?
Mimo to w odpowiedziach mam że y
'' > 0 dla x ∊ (−1;0) ∪ (0;
∞) czyli jednak to zero gdzieś
tam musi się przewinąć
15 gru 23:22
Bizon:
... zauważ co się dzieje z funkcją dla x=0
15 gru 23:47
Bizon:

... przepraszam ...miało być " co się dzieje z drugą pochodną" a nie z funkcją.
"zerowanie" drugiej pochodnej to tylko warunek konieczny ... ale nie dostateczny.
Pochodna nie zmienia znaku ... więc?
15 gru 23:56
andrzej: Rzeczywiście, w x = 0 funkcja się "odbija" od punktu, a nie przechodzi przez niego. Zwróciłem
na to uwagę wcześniej, ale nie pomyślałem w ten sposób. Czyli punkty przegięcia mamy tylko tam
gdzie druga pochodna zmienia znak i nie wystarczy że dany punkt jest jednym z pierwiastków tej
pochodnej − zgadza się wszystko?

Do tej pory jakoś zawsze w równaniach wychodziły mi sytuacje że pochodna zmieniała znak,
dlatego taki wniosek jakoś wysunąłem, widać błędny
16 gru 00:12
Bizon:
f''(x)=x
2(x+1) i dla x
2(x+1)=0 x=0 jest pierwiastkiem podwójnym ... czyli "odbija"
−

A punkt przegięcia tylko kiedy spełnione są warunki konieczny i dostateczny −
16 gru 00:22