liczby
zadanie: logax*logby
da sie to wyrazenie zapisac w prostrzej postaci? lub rownowaznej?
15 gru 23:15
PW: To tak teoretycznie pytasz, czy jest to fragment jakiegoś zadania (lepiej wtedy podaj treść
zadania).
15 gru 23:44
zadanie: Na potrzeby tego zadania, dla liczby rzeczywistej a > 1 zdefi−
niujemy średnią liczb rzeczywistych x, y większych od 1, następującym
wzorem
Sa(x, y)=a√logax*logay
a) S9(2, 16)
tam o godzinie 23:15 zamiast b przy podstawie powinno byc a tak jak jest teraz w tym zapisie
16 gru 00:10
PW: To jest po prostu definicja pewnej średniej, trzeba w zadaniu a) ją zwyczajnie policzyć.
Jeżeli x=y, to Sa(x,y) = alogax = x, czyli w tym wypadku średnia ta pokrywa się ze
średnią arytmetyczną. Jak jest gdy y>x, można się zastanowić, ale własności takiej średniej
powinny być na wykładzie (ćwiczeniach).
16 gru 00:57
zadanie: nie mielismy wlasnosci
jak to obliczyc w a)? pojawia sie tam log92 i log916
16 gru 15:07
zadanie: juz obliczylem
wyszlo 4
16 gru 16:09
wodnik:
Dobrze.
16 gru 16:40