de I'Hospitala GRANICA
Klaudia18: de I'Hospitala GRANICA
| | 1 | | 1 | |
a) lim ( |
| − |
| ) = |
| | lnx | | x−1 | |
b)Lim x
2lnx=
c)lim [ln(x+1)]
x=
1)x−−>1
2)x−−>0
+
3)x−−>0
4)x−−>0
15 gru 23:14
Klaudia18: up
16 gru 10:37
wredulus_pospolitus:
po co 'upasz'

Masz podany sposób w jaki masz wyliczyć granicę ... więc w czym problem

doprowadzaj do postaci 0/0 lub
∞/
∞ i licz pochodne
16 gru 10:41
Klaudia18: dobra ale w a np. mam oo−oo i jak przekształcić?
16 gru 11:23
wredulus_pospolitus:
| | a−b | | a+b | | a2−b2 | |
a − b = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | a+b | | a+b | |
to jest tak schematyczne przekształcenie, że aż dziw bierze, że nie miałaś tego na wykladzie
16 gru 11:25
Klaudia18: | | x−1 | | lnx | | x−1*lnx | | 0 | |
=lim ( |
| * |
| ) = lim ( |
| = |H| bo |
| |
| | lnx(x−1) | | lnx(x−1) | | lnx(x−1) | | 0 | |
| | | | | |
= lim |
| = lim |
| = i co dalej  |
| | (lnx)'*x−1+lnx8(x−1)' | | | |
16 gru 11:33
Klaudia18: | | oo | |
dobra twoim sposobem wyszło |
| i stosujemy regułę ale troche cos mi nie wychodzi |
| | oo | |
16 gru 11:43
wredulus_pospolitus:
po pierwsze −−−− co to ma być za zapis: x−1*lnx

ja wiem, że Ty wiesz, że tam nawias ma być
... ale na litość boską ... nie zapominaj o nawiasach
ni hu hu ... pochodne źle policzone
16 gru 11:45
Klaudia18: | | 1 | |
dobra już zrobiłam a) wyszło |
| |
| | 2 | |
16 gru 11:47
Klaudia18: to co robiłam wcześniej było jakieś nie porozumienie

Twoim sposobem juz rozkminiłam.
16 gru 11:48
Klaudia18: może jakaś wskazówka do przykładu b) ?
16 gru 11:49
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | lnx | |
x2*lnx = |
| * ln x = |
| |
| | (x2)(−1) | | | |
16 gru 11:53
Klaudia18: dzięki, wyszło = 0
a co do c) jakaś podpowiedz ?
16 gru 17:20
Romek: Ja bym zastosował wzór ab=eblna
1) obliczył granicę wykładnika blna (tu zastosował funkcję przez odwrotność funkcji)
2) podstawił wynik do e i w ten sposób otrzymał wynik
mi wyszło e0=1
16 gru 20:53
Krystian: dobra zobacz co zle robie.
e
a
| | ln(x+1) | | | | 1 | | x | |
a=xln[ln(x+1)]= lim |
| = |H|=lim |
| = |
| * |
| |
| | | | | | x+1 | | 1 | |
=


nie wiem co juz robie ale jak mozesz to popraw..
16 gru 21:10
Romek: Ja to próbowałem rozwiązać w ten sposób:
a=xln[ln(x+1)]=
=−2x*(x+1)=
=0
Ale nie wiem czy to jest dobrze. To oczywiście moja propozycja
16 gru 21:40