kwadratowa
matthew: Dane są funkcje liniowe f(x) = x −1 oraz g(x) = −x +2. Wyznacz równanie osi symetrii wykresu
funkcji h opisanej za pomocą wzoru h(x) = f(x) * g(x)
nie mogę rozgryźć tego zadania, proszę o dokładne rozpisanie
15 gru 22:51
krystek: | | 1 | |
(x−1)(−x+2) m zerow to 1i 2 oś symetrii x=1 |
| |
| | 2 | |
15 gru 23:04
matthew: ale jak oblicza się tą oś symetrii?
15 gru 23:20
krystek: w połowie odległości między m zerowymi
15 gru 23:21
15 gru 23:22
matthew: aa, dzięki wielkie
15 gru 23:25