ds
HUGO: Wykaż ze:
3√9+√80 +3√9−√80=3
Jedyne co mi przychodzi na myśl to zmienna 't' oraz dostrzegam wzory skróconego mnożenia
t = 3√...?
Ale nie wiem, proszę mnie naprowadzić
15 gru 22:49
15 gru 22:53
zombi: t=3√... / 3
t3 = 9 + √80 + 9 − √80 + 33√81−80*t
t3 = 18 + 3t
t3−3t−18=0
(t−3)(t2+3t+6) = 0
jedyny pierwiastek t=3 koniec
15 gru 22:54
HUGO: chwalmy Pana, już analizuję !
15 gru 22:56
Eta:
√80= 4
√5
| | 3+√5 | | 27+9*√5+9*5+5√5 | | 72+32√5 | |
( |
| )3 = |
| = |
| = 9+4√5 |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
| | 3+√5 | | 3−√5 | | 6 | |
zatem: .... = |
| + |
| = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 gru 23:09
HUGO: wszystko rozumiem ale ZOMBI
t = 3√9+√80 +3√√9−√80 ?
A potem z I do II linijki przeszłeś przez wzór: (a+b)3?
15 gru 23:16
HUGO: Eta <3
15 gru 23:17
HUGO: Eto nie rozumiem tego wgl poza tym że V80 = 4V5...
15 gru 23:20
zombi: (a+b)3 = a3 + 3ab + 3ab2 + b3 = a3+ b3 + 3ab(a+b)
a+b = t więc mamy
t3 = a3 + b3 +3abt
gdzie oczywiście
a=3√9+√80
b=a=3√9−√80
i tak mamy
t3 = 3√9+√803 + 3√9−√803 + 33√(9+√80)(9−√80)*t ⇒
t3 = 9 + √80 + 9 − √80 + 33√81−80*t
i tu końcowa postać
t3 − 3t − 18 = 0
15 gru 23:21
HUGO: skąd ci się tylko wzięło to (3+√52)3
15 gru 23:22
HUGO: dziękuję zombi

) ! ! ! będziesz tu siedzieć jeszcze? bym coś jeszcze pomęczył matmę pod
dobrym nadzorem Pana
15 gru 23:23
HUGO: Eto nie ładnie xD to ja rozmyślam tu nad tym 1,5h a ty napisałaś to od tyłu ;
:
już jasne

dziękuję
16 gru 00:31