Zadania z matmy
Mieczysław: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których
1) funckja y=(m−1)x2 − (m+1)x + m + 1 przyjmuje wartosci jemne dla kazdego x nalezacego do R
2)nierownosc (2m2 − 5m −3)x2 + (2 + 3m)x + 1 < 0 jest spelniona dla x nalezacego do R
3) równanie mx2 + (m − 2)x + 1 = ma rozwiązanie
4) równanie (m + 1)x2 +mx + 1 = 0 ma dokladnie jedno rozwiazanie
15 gru 22:16
sushi_ gg6397228:
które, ze "liter" mają wpływ na kształt i położenie paraboli:
a, b,c, p, q, Δ, x1, x2 ?
15 gru 22:22
Wazyl: Zacznij od tego że wsp przed x
2 ≠ 0
Potem pomyśl kiedy f przyjmuje wartości ujemne. (podpowiedź: współczynnik przed x
2)
Następnie wymyśl czy moze przecinać os OX czy nie i jakie z tego płyną konsekwencje.
Drugie analogicznie.
Trzecie i czwarte kombinuj z miejscami zerowymi.
Cała filozofia
15 gru 22:27
Mieczysław: Dzieki za podpowiedz
15 gru 22:30