a(c-d)+b(c-d)=(a+b)(c-d)
potrzebujepomocy: Hej,
mam problem, bo niestety zapomniałem dlaczego występuje taka zależność a(c−d)+b(c−d)=(a+b)(c−d)
/ a(c−d)−b(c−d)=(a−b)(c−d) −− Pomógłby mi ktoś rozwiać moje wątpliwości/przypomnieć mi? Z
góry dziękuję.
15 gru 21:28
potrzebujepomocy: Chociaż już udało mi się rozwiązać zadanie bez tej zależności to jednak bardzo mnie ciekawi
skąd ona pochodzi (przyda się na przyszłość). To nikt nie podpowie?
15 gru 21:44
krystek: A jak ktoś jest jasnowidzem to wyjaśni.
15 gru 21:53
potrzebujepomocy: Czyli tak jest i tyle?
15 gru 22:01
Lorak: Ten wzór odnosi się do czegoś.
Jeżeli nie powiesz do czego, to nikt Ci nie pomoże, bo tak jak powiedziała krystek,
nie jesteśmy jasnowidzami,
15 gru 22:04
potrzebujepomocy: Dobra, jednak robienie zadań wieczorem to porażka

to przecież prosta zależność... Bo to
będzie:
(a+b)(c−d)=ac−ad+bc−bd=a(c−d)+b(c−d)
15 gru 22:07
5-latek: a(c−d)+b(c−d)=(c−d)(a+b) i to jest prawda
A ta prawda wynika z takiego dzialania na liczbach rzeczywistych a mianowicie [P[rozdziellnosc
mnozenia wzgledem dodawania lub odejmowania ]] Inaczej to dzialanie nazywamy wyciaganiem
wspolnego cxzynnika przed nawias .
Mamy tak a*c+b*c=c(a+b)
lub tak a*c−b*c=c(a−b)
Wiec porownaj swoje wyrazenie z tym wzorem
tak nawiasem mowiac sa to podstawowe wiadomosci z klasy 1 liceun
U Ciebie c=(c−d)
15 gru 22:12
potrzebujepomocy: Dzięki, też do tego doszedłem. Wiesz, niby podstawowe wiadomości ze szkoły podstawowej, ale
czasami jak jest to już jakieś n zadań przerobi się danego dnia, to na koniec ma się
zaćmienie.
15 gru 22:15
5-latek:
15 gru 22:16