ciung
yolo: W trójkąt równoboczny o boku a wpisujemy okrąg. Następnie w każdym z trzech rogów wpisujemy
kolejny okrąg styczny do wpisanego okręgu oraz do dwóch boków trójkąta. Postępujemy tak
nieskończenie wiele razy. Oblicz sumę obwodów wpisanych okręgów. Jaką powierzchnię trójkąta
zajmują wpisane koła?
15 gru 21:20
yolo: jakies wskazowki? Ja doszedlem do wniosku ze suma obwodow to 2π(R+r1+r2+r3+...+rn).
Ewentualnie suma promienia duzego kola + srednice wszystkich malych to odleglosc wierzcholka
trojkata od srodka duzego kola
16 gru 15:05
yolo: ludziee prosze o pomoc
17 gru 22:11
Panko:

r
1 −−pierwszy promień r
1= a*
√3/6
kolejne promienie powstają ze związku ( r
n−r
n+1 ) /( r
n+r
n+1 ) =sin30
◯ =1/2
stąd r
n = 3r
n+1
więc r
1=3r
2 , r
1=3
2r
3 , r
1=3
3r
4, .............( stosuj przy liczeniu obwodu)
więc r
12=3
2r
22 , r
12=3
4r
32 , r
1=3
6r
42 ,.. ( stosuj przy liczeniu pól),
.........................................................
Suma długości okręgów tak wpisywanych
każdy okrąg generuje 3 następców.
S= 2*π*( r
1 + 3*r
2 + 3
2*r
3 +3
3*r
4+ .....) =?= 2π( r
1+ r
1 + r
1+....... r
1) jest to
suma skończona gdy skończona jest liczba składników.
Jeżeli wykonano n razy czynność wpisywania to suma łuków okręgów=
2π*n*r
1=2πn*a*
√3/6
..................................................................
Teraz suma pól kół =P ( widać ,że nie może przekroczyć pola Δ);
P=π(r
12 + 3r
22 +3
2r
32 + 3
3r
42+...............) = π(r
12 + 3*(1/3
2)*r
12 +
3
2*(1/3
4)r
12 + 3
3*(1/3
6)r
12+.....)=π*r
12*( 1+1/3+1/3
2 +1/3
3+1/3
4+....)=π*r
12*
(1/(1−1/3) )=(3/2)*π*r
12=(3/2)*π*a
2*(1/12)=(π/8)a
2 < Pole Δ ( niewiele)
17 gru 23:20