matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozkład na ułamki proste (Liczby zespolone)
123:
rozłożyć na ułamki proste w zbiorze liczb zespolonych:
3z
2
−4z+3
(z−1)(z
2
+1)
15 gru 21:18
Hajtowy:
3z
2
−4z+3
3z
2
−4z+3
U{
={
(z−1)(z
2
+1)
z
3
−z
2
+z−1
1
z
1
=
(2−i
√
5
)
3
1
z
2
=
(2+i
√
5
)
3
Ale, że tak?
15 gru 21:57
123:
Nie, chodziło mi o rozkład na ułamki typu
3z
2
−4z+3
A
B
C
=
+
+
, a konkretniej mam problem z
(z−1)(z
2
+1)
z−1
z−i
z+i
wyznaczeniem A, B i C
15 gru 22:10