wyznacz najmniejszą wartość wyrażenia 4x^2 - 4x +11
Haniaa: wyznacz najmniejszą wartość wyrażenia 4x2 − 4x +11
15 gru 21:09
5-latek: Najmniejsza wartosc to wyrazenie ma w wierzcholku . Wobec tego policz wspolrzedna yw
15 gru 21:11
15 gru 21:11
Haniaa: chodzi o to aby zastosować wzory skróconego mnożenia
15 gru 21:12
pigor: ..., lub np. tak :
w(x)=4x2−4x+11= (2x)
2−2*2x*1+1
2+10=
(2x−1)2+10 , a więc
w(
12)=
10 − szukana najmniejsza wartość tego wyrażenia . ...
15 gru 21:17
krystek: I właśnie pigor spełnił Twoje oczekiwania
15 gru 21:19
Haniaa: Dziękuję bardzo
15 gru 21:22