indukcja
matma: czy moglby ktos pomoc z indukcja?
n
∑ 1/ [ k*(k+1)] = n/(n+1)
k=1
chodzi o dowod
15 gru 21:00
matma: pomozecie?
16 gru 13:54
wredulus_pospolitus:
jeszcze nad tym siedzisz

1)
n=1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑k=11 |
| = |
| = |
| |
| | k*(k+1) | | 1*2 | | 1+1 | |
L=P
2)
n=i
.... przepisujesz ....
3)
n = i+1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑k+1i+1 |
| = |
| + ∑k=1i |
| = /// na mocy (2) /// |
| | k*(k+1) | | (i+1)(i+2) | | k*(k+1) | |
=
| | 1 | | i | |
= |
| + |
| = .... wspólny mianownik i dodajesz |
| | (i+1)(i+2) | | i+1 | |
16 gru 13:57