planimetria
Radek:

W trójkącie ABC bok AB jest dwa razy dłuższy od środkowej CD. Oblicz miarę kąta C
Ale co dalej ? Proszę o wskazówkę ?
15 gru 20:52
Radek: powinieneś mieć taką podpowiedź w trójkącie prostokątnym środkowa poprowadzona z wierzchołka
kąta prostego jest promieniem okręgu opisanego na tym trójkącie
15 gru 20:58
Radek: Jeżeli dobrze zrozumiałem zadanie
15 gru 20:58
Radek: Imienniku ale skąd wiesz, że to trójkąt prostokątny ?
15 gru 21:01
krystek: pob aw się kątami w trójkącie równoramiennym i kąt zewnętrzny jest równy sumie kątów
wewnętrznych do niego nie przyległych
15 gru 21:11
Radek:
Dziękuję Pani za wskazówkę, może się uda
15 gru 21:12
Radek: I lipa
15 gru 21:35
zombi: Niech kąt
CAD i ACD będą równe α (są takie same, ponieważ trójkąt ACD jest równoramienny)
Natomiast kąty DCB i CBD będą równe β. Wobec tego:
Kąt ADC = 180o−2α
Kąt BDC = 180o−2β, ale
suma kątów ADC + BDC = 180o, czyli
360o−2(α+β)=180o
⇒
−2(α+β) = − 180o ⇒ (α+β) = 90o
15 gru 21:41
Eta:

2β+2α=180
o ⇒ α+β= 90
o =|∡ACB|
15 gru 21:49
Radek:

Dwa kąty trójkąta mają miary α i β, a bok przeciwległy do kątowi o mierze α ma długość a.
Znajdź długości pozostałych boków
?
15 gru 22:03
krystek: sin(180−(α+β))=sin(α+β)
15 gru 22:07
15 gru 22:13
krystek: ok
15 gru 22:14
Radek:
Dziękuję

Czyli nie ma potrzeby rozpisywać wzoru sin(α+β) ?
15 gru 22:17
krystek: masz dane α iβ
15 gru 22:20
Radek:
No tak i ?
15 gru 22:22
krystek: Co "i"?
15 gru 22:22
Radek: sin[1800−(α+β)]=sin(α+β) wzory redukcyjne tak ?
15 gru 22:24
krystek: 22:07
15 gru 22:27