Dobrze to rozpisałem, chodzi o równanie okręgu:
kamczatka: Dobrze to rozpisałem? chodzi o równanie okręgu:
x2+y2+4x+6y−12=0
(x+2)2+(y+3)2−12+4+9=0
15 gru 19:54
Krzysiek: nie.zamiast +4+9, powinno byc: −4−9
15 gru 19:57
bezendu:
Nie

x
2+4x+y
2+6y−12=0
(x+2)
2−4+(y+3)
2−9−12=0
(x+2)
2+(y+3)
2−4−9−12=0
(x+2)
2+(y+3)
2=25
S=(−2,−3) r=5
15 gru 19:58
5-latek: Zle rownanie okregu w postaci kanonicznej jest takie (x−xs)2+(y−ys)2=r2
15 gru 19:58
kamczatka: no tak dzięki
15 gru 19:59
Hajtowy:
Korzystamy z tablic matematycznych

Bez zbędnego myślenia na wzór skróconego mnożenia

x
2+y
2+4x+6y−12=0
x
2+y
2−2ax−2by+c=0
−2a=4
a=−2
−2b=6
b=−3
S=(−2;−3)
r
2=a
2+b
2−c > 0
r
2=4+9+12=25
r=5
15 gru 20:01
5-latek: Jeszce zauwaz to ze po uporzadkowaniu tego Twojego zapisu z 19:54 dostaniesz
(x+2)2+(y+3)2=−1 A czy to jest rownianie okregu ?
15 gru 20:03
krystek: I ok!
15 gru 20:03