Dana jest funkcja wykładnicza
MiK: Dana jest funkcja wykładnicza f(x)= (1/2)
x
a) Naszkicuj wykres funcji g,wiedząc ,że g(x)= |f(x−1)+1|
b) Naszkicuj wzór funkcji g
c) Oblicz g(3)
Bardzo proszę o pomoc

Nawet nie chcę rozwiązania,a napisanie mi dokładnie co mam po kolei
zrobić i narysować.
15 gru 19:49
15 gru 20:06
krystek: | | 1 | |
Kreślisz y=( |
| )x przesuwasz o wektor [1,1] następnieI..I jest tą sama funkcją |
| | 2 | |
15 gru 20:08
MiK: Czyli rysuję (1/2)x ,następnie przesuwam tą funkcję o wektor 1,1 i odbijam wartość bezwzględną.
Zatem jaki jest wzór funkcji g i jak obliczyć g(3)?
15 gru 20:11
krystek: wstawiesz za x=3
15 gru 20:12
MiK: Czyli g(3)= 1/8?
15 gru 20:25
MiK: Czyli g(3)= 1/8?
15 gru 20:26
krystek: nie
15 gru 20:43
MiK: 1 i 1/4?
15 gru 20:46
krystek: tak
15 gru 20:47
MiK: Czyli nie biorę pod uwagę wtedy wartości bezwzględnej? A funkcja g to jest to co napisałeś w
pierwszym poście?
15 gru 20:51
krystek: Ona przyjmuje cały czas wartości dodatnie , chyba że xle przepisałeś i winno być −1 a nie +1
15 gru 20:53
MiK: A na co patrzę,aby wiedzieć kiedy wartość bezwzględna ma wartości dodatnie?
15 gru 20:59
krystek:

I gdy masz wartość bezwzględną to co jest pod osią OX odbujasz nad os (fioletowy kolor
15 gru 21:15
15 gru 21:16
MiK: Kończąc. To co jest na rysunku to jest odpowiedź na pytanie a) funkcja g(x) jest narysowana
zielonym kolorem,czarnym f(x)=1/2
x ,fiolet to wartość bezwzględna.
Twój pierwszy post jest odpowiedzią na pytanie b),a wynik 1 i 1/4 to odpowiedź na pytanie c).
Dzięki bardzo za pomoc.Jesteś wielki!
15 gru 21:31