oblicz(√2−√3 − √2+√3)2
Kreska: Oblicz
(√2−√3 − √2+√3)2
15 gru 19:39
sushi_ gg6397228:
wzory skroconego mnozenia znasz ?
15 gru 19:40
Kreska: tak xd to znowu ja

zrobiłam ale nie wiem czy dobrze
15 gru 19:41
sushi_ gg6397228:
wiec zapisz jak liczysz
15 gru 19:41
Kreska: = (√2−√3)2 − 2 * √2−√3 * √2−√3 + (√2−p3})2 = 2−√3 +2 + √3 − 2 *2 * 2√3
(pierwiastek 4 stopnia) = 4 − 8√3 (4 stopnia)
15 gru 19:45
sushi_ gg6397228:
√a * √b= √a*b
do poprawy−− tam tez jest wzórek skróconego mnozenia nr "3"
15 gru 19:49
Kreska: gdzie
15 gru 19:54
sushi_ gg6397228:
tam gdzie jest mnozenia pierwiastków
15 gru 19:57
Kreska: faktycznie
15 gru 19:59
Gabrysia:

(√2−√3 − √2+√3)2
10 maj 20:09
marysia:
√2−√3−√2+√3=0
10 maj 20:10
AiO: =0 bo 0*2=0
10 maj 20:11
Michał: 4−2 = 2
10 maj 20:13
po prostu Michał: 2 − √4 + 2 = 4 − 2 = 2
10 maj 20:15
'Leszek: Zastosuj spokojnie i prawidlowo wzor skroconego mnozenia i otrzymasz
wynik = 2 − √3 − 2 * √ 4−3 + 2 + √3 = 2
10 maj 20:15
AiO: Zauwaz ze zapis jest jednoznaczny
Dlaczego podnosisz do potegi drugiej skoro tam potegowania nie ma ?
10 maj 20:17
Michał: Jak to nie ma? Wzór skróconego mnożenia
10 maj 20:20
marysia:
W nawiasie po redukcji jest : 0
10 maj 20:23
'Leszek: To jest przeciez zadanie 1) z wczorajszej matury na poziomie rozszerzonym !
10 maj 20:23
Michał: Tak

I wynik to 2
10 maj 20:36
AiO: Ja nie wiem skad to zadanie jest . ja patrze na zapis .
10 maj 20:37
ja: (2+√3)/(√2+√2+√3)+(2−√3)/(√2−√2−√3)
podnieść do kwadratu
9 gru 19:53
Kalina302: Hej, mógłby mi to ktoś rozpisać jak się liczy? powinien wyjść wynik √2 a mi wyszło 3√2

|√2−√3|+|2√2−√3|=
16 paź 15:38
wakacje : Skorzystamy z własności, że |a|=|−a|
|√2−√3|=|√3−√2|=√3−√2, bo √3>√2
|2√2−√3|=2√2−√3, bo 2√2>√3
zatem |√2−√3|+|2√2−√3|=√3−√2+2√2−√3=√2
16 paź 16:14
Kalina302: Dzięki wielkie za pomoc
16 paź 16:49