jednokładność
lebo : dane są odcinki ab i cd o końcach a=(0,−2) b=(−3,1) c=(5,1) d=(0,6) wyznacz wszystkie
jednokładności J o skali k i środku S w których obrazem odcinka ab jest odcinek cd
15 gru 19:34
lebo : pomoże ktoś?
15 gru 19:47
lebo : jak to rozwiązać?
15 gru 19:53
lebo : jest tu jakiś dobry człowiek ?
15 gru 19:59
bezendu:
Wszyscy dobrzy ludzie poszli jeść kolację
15 gru 20:00
Piotr 10: Wpierw to narysuj sobie w układzie kartezjańskim, potem najlepiej wektorowo
15 gru 20:01
lebo : ale ty jeszcze jesteś
15 gru 20:01
lebo : narysowałem ale nie wiem jak to dalej pociągnąć. ile będzie tych jednokladności ?
15 gru 20:03
Piotr 10: Chyba dwie, ale nie jestem pewny a robić to nie chce mi się tego zadania. Lepiej posłuchać
muzyki
15 gru 20:04
lebo : też chętnie bym posłuchał
15 gru 20:05
lebo : jak to zrobić?
15 gru 20:21
krystek:

nie dorysowane i teraz wyznacz
15 gru 20:24
lebo : mam poprostu odczytać z rysunku ?
15 gru 20:25
krystek: masz wyliczyć
15 gru 20:26
krystek: Zrób w układzie współrzędnych!
15 gru 20:29
lebo : rysunek też zrobiłem ale nic mi nie pomógł. dalej nie wiem jak to wyliczyć.
15 gru 20:30
krystek: w przecięciu prostych AC i BD bedziesz miał środek jednokł prostej
w przecieciu prostych AD i BC jednokładności odwrotnej
15 gru 20:32
lebo : a skala?
15 gru 20:35
krystek:
15 gru 20:36
Panko: Po pierwsze musisz sprawdzic , czy odcinki są równoległe ?
AB =[ −3,3] CD=[−5,5] to są wektory
AB II CD ⇔ det ( AB, CD )=0 i faktycznie −5*3 −5*(−3) =0
Pierwsza jednokładność o k1>0 I środku O1 . O1 to punkt przecięcia prostych
BD , AC
Druga jednokładność o k2>0 I środku O2 . O1 to punkt przecięcia prostych
BC , AD
Przykładowo : O1= ( −15/2 , −13/2) skala to oczywiście k1= I CDI / I AB I = 5√2/
3√2 =5/3
15 gru 20:37
krystek: Stosunek długości odpowiednich odcinków
15 gru 20:37
lebo : ok dzięki wielkie
15 gru 20:40