Oblicz x^2+y^2 jeśli wiesz że x-y=3 i xy=4
Kreska: OBLICZ
x2+y2 jeśli wiesz że x−y=3 i xy=4
15 gru 19:22
sushi_ gg6397228:
wzory skroconego mnozenia znasz ?
15 gru 19:23
Kreska: tak
15 gru 19:24
sushi_ gg6397228:
to je zapisz
15 gru 19:25
Kreska: (a+b)2 = a2 + 2ab +b2
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
(a−b)(a+b) = a2 − b2
15 gru 19:27
sushi_ gg6397228:
przepisz wzor numer 2,
uzyj "x" i "y" zamaist "a" i "b"
15 gru 19:28
Kreska: (x−y)2 = x2 − 2xy + y2
15 gru 19:29
sushi_ gg6397228:
teraz podstaw do wzoru dane z zadania
15 gru 19:29
Kreska: JUŻ WIEM! DZIĘKI WIELKIE
15 gru 19:29
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
15 gru 19:31