wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
Stefo: f(x)=x/lnx
Dziedzina wyszła mi że x∊(0,∞)
pochodna : y'=lnx−1/(lnx)2
po przyrównaniu pochodnej do 0 otrzymałem że x=e
po wszystkim otrzymałem przedział monotoniczności f(x)↗ dla x∊(e,∞) f(x)↘ dla x∊(0,e)
niby wszystko ładnie ale wynik nie zgadza mi się z odpowiedziami i nie wiem gdzie popełniłem
błąd
w odpowiedziach jest że : f(x)↗ dla x∊(e,∞) f(x)↘ dla x∊(0,1) ∪ (1,e)
Będę wdzięczny jeżeli ktoś mi wyjaśni dlaczego niby 1 nie należy do dziedziny .....
15 gru 19:15
daras: ile wynosi ln1 ?
15 gru 19:23
Stefo: ln1=0 ale nie rozumiem co to ma z tym wszystkim wspólnego ....
15 gru 19:48
Krzysiek: a to,że nie możesz dzielić przez zero. Więc popraw dziedzinę.
15 gru 19:55
Stefo: aha teraz rozumiem

już mi chyba mózg nie pracuje właściwie skoro tego sam nie zauważyłem XD
cóż weekendowy maraton z matmą przed kolokwium robi swoje

Dzięki za pomoc
15 gru 20:16