analityczna
lebo : na wykresie funkcji f(x)=x2−x+3 wyznacz taki punkt P, w którym styczna do wykresu jest
równoległa do prostej o równaniu y=7x−2
15 gru 18:59
Bizon:
ma zatem a=7
f'(x)=2x−1
7=2x−1 ⇒ 2x=8 ⇒ x=4
yP=14−4+3=13
P=(4, 13)
15 gru 19:06
5-latek: Bizon na ktorym jestes roku ?
Pytam tak z ciekawosci bo znalazlem Twoj post z 2011r
15 gru 19:08
Eta:
@
Bizon
Mnie uczono,że 4
2=
16 a Ciebie?
15 gru 19:12
Bizon:
... −
15 gru 19:14
Eta:
15 gru 19:15
Eta:
P(4, 15)
15 gru 19:16
Bizon:
... oj
5−latku ... ja to już Uniwersytet trzeciego wieku −
15 gru 19:17
Eta:
No to zmień nick na
6−latek
15 gru 19:18
lebo : mogłbyś wyjaśnić jak wyznaczyłeś f'(x) bo nie zabardzo rozumiem.
15 gru 19:20
Bizon:
... wtedy zmniejszy mi się ilość "brań" −:(
15 gru 19:21
5-latek: No to mozemy isc razem sie napic

15 gru 19:22
Bizon:
... a właśnie "degustuję" pigwówkę −
15 gru 19:25
lebo : mozesz wyjaśnić jak po kolei to robileś ?
15 gru 19:26
5-latek: No to przyjemnej '' degustacji ''' zycze
15 gru 19:27
Eta:
Hehe ... "pigwówka" ?.. ja właśnie już zdegustowałam przed chwilką
15 gru 19:30
bezendu:
15 gru 19:31
Eta:
15 gru 19:31
lebo : wytłumaczy mi ktoś jak to było po kolei robione?
15 gru 19:35
lebo : ?
15 gru 19:38
Eta:
Jeżeli nie znasz pochodnych
to: styczna ma równanie : y= 7x+b
rozwiązujesz układ równań stycznej z parabolą i Δ=0
otrzymasz x2−x+3=7x+b
x2−8x−b+3=0
Δ= 64 +4b−12=0 ⇒ b= −13
zatem styczna ma równanie y= 7x−13
x2−8x +13+3=0
x2−8x+16=0
(x−4)2=0 ⇒ x= 4 to y= 7*4−13 = 15
P(4, 15)
15 gru 19:42
Patryk: 1.policzenie pochodnej f(x)
2.przyrównaie jej do 7
3.wyliczenie x
4.wstawienie wyliczonego x do f(x)
5.zapisanie punktu P(x,f(x))
15 gru 19:42
lebo : ETA a dlaczego deltę trzeba porównać do 0
15 gru 19:45