statystyka,rozkład normalny
Dixa: Tomek otrzymał wynik 95 w teście kompetencji szkolnych. Średnia w klasie wyniosła M=80, a
odchylenie standardowe s=20. Wiemy, że średnia w populacji wynosi μ=100, a odchylenie
standardowe σ=10, rozkład jest normalny.
a) o ile odchyleń standardowych wynik Tomka jest lepszy/gorszy od średniej w klasie? (żeby
jednostką stało się odchylenie standardowe, należy zamienić wynik na zmienną standaryzowaną z)
b) jaki procent dzieci uzyskuje w kraju (populacji) wyniki lepsze od Tomka?
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu. w b) wychodzi mi wynik 30,85%, obawiam się że źe
15 gru 18:48