tals
Anka: Trójkąt ABC o bokach długości AB=8, BC=10, AC=12 przecięto prostą równoległa do boku BC, która
dzieli obwód trójkąta ABC na dwie równe części. Oblicz długości odcinków, na jakie prosta
podzieliła boki AB i AC.
pytanie: CZY IDZIE TO JAKOS ZROBIC Z TALESA? probowalam, bez efektu..
15 gru 18:42
sushi_ gg6397228:
zrób rysunek i nanies dane
15 gru 18:49
Anka: zrobilam w zeszycie wszystko, tutaj nie umiem
15 gru 18:53
bezendu:
No no..
15 gru 18:54
sushi_ gg6397228:
wiec czas na nauke i zrobienie czegos nowego
15 gru 19:00
Anka: sushi, pomoz mi prooosze cie, nie umiem tu narysowac
15 gru 21:56
Anka: plss
18 gru 00:19
Eta:

L
1= L
2 ⇒ 12−x+8−y= y+x+10 ⇒ x+y= 5 ⇒ y= 5−x
to: |DB|= 5−x i |AD|= 3+x
teraz z tw. Talesa
| | 12−x | | x | |
|
| = |
| ⇒ x=........ |
| | 3+x | | 5−x | |
dokończ...
18 gru 01:05