funkcja kwadratowa
ernest: Wyznacz zbiór wartości funkcji kwadratowej f(x) = −2(x−3)2 − 2
Mam pytanie czy ktoś może to rozwiązać i sprawdzić czy wyjdzie mu też (−∞, 25>
15 gru 18:42
sushi_ gg6397228:
nie wyjdzie
15 gru 18:47
5-latek: Pokaz jak rozwiazujesz
15 gru 18:51
ernest: W(p,q)
p= 3 q= 25
ZW = (3,25>
15 gru 18:55
ernest: * (∞,25>
15 gru 18:55
sushi_ gg6397228:
przeciez napisałes
y=−2(x−3)2 −2
wiec z jakiej ... masz q= 25 ?
15 gru 18:58
bezendu:
Ja radzę zajrzeć jednak do teorii, bo nie masz żadnego pojęcia o postaci kanonicznej !
W=(3,−2)
y=−2(x−3)2−2
Ramiona skierowane w dół ZW=(−∞,−2>
15 gru 18:58
5-latek: f(x)=−2(x2−6x+9)−2
f(x)=−2x2+12x−18−2
uporzadkuj to i policz i zapoznaj sie ze wzorami skroconego mnozenia
15 gru 19:00
5-latek: Pokazalem jak przejsc z postaci kano0nicznej do ogolnej i potem z tej postaci mozesz tez
policzyc wspolrzedne wierzcholka
jednak tak jak napisal bezendu zapozanj sie dobrze z postacia kanoniczna .
15 gru 19:03
ernest: a, ok dzięki ...już ogarnąłem
15 gru 19:22