prawdopodobienstwo
gosiata: Z talii 52 kart wybieramy losowo 4 karty
a) Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród wybranych kart nie będzie ani jednego kiera?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród wybranych kart będzie co najmniej jeden as?
Proszę o obliczenie wykorzystując drzewka oraz własności prawdopodobieństwa.
15 gru 18:08
bezendu:
Drzewko do kart
15 gru 18:08
gosiata: a da się jakoś to obliczyć wykorzystując wzory typu : P(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnB)?
15 gru 18:11
bezendu: a)
| | | | 48!*49*50*51*52 | |
|Ω|= | = |
| =270725 |
| | | 48!*4! | |
| | | | 35!*36*37*38*39 | |
A= | = |
| =82251 |
| | | 35!*4! | |
| | 82251 | | 6327 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 270725 | | 20825 | |
15 gru 18:12
krystek: | | | |
Ω= | i teraz wybierasz 4 karty z ilości kart bez kierów |
| | |
15 gru 18:13
gosiata: hmmm tylko właśnie w tym problem, że z takiego sposobu liczenia niestety nie korzystamy :< ii
nie wiem jakim cudem mam to obliczyć :<
15 gru 18:15
bezendu:
A może kup książkę i poczytaj o dwumianie Newton'a ?
15 gru 18:16
Piotr 10: Jeszcze warto dodać, że
Ω − zbiór 4−elementowych kombinacji zbioru 52−elementowego
A − zdarzenie, w którym nie wylosujemy ani jednego kiera
15 gru 18:18
gosiata: ja się chętnie naucze o tym dwumianie, ale niestety jtr sprawdzian z tego i już too late :<
15 gru 18:21
bezendu:
| | | | 48!*49*50*51*52 | |
b) |Ω|= | = |
| =270725 |
| | | 48!*4! | |
|A|=....
15 gru 18:22
gosiata: to nie da się innym sposobem?
15 gru 18:26
15 gru 18:28
gosiata: wole nie wiedzieć hah
15 gru 18:30
bezendu:
Da radę zrobić zdarzenie przeciwne A' nie wylosowano żadnego asa
P(A)=1−P(A')=...
15 gru 18:30
Piotr 10: bezendu próbuj drzewkiem
15 gru 18:33
bezendu:
Jeśli zrobi to drzewkiem to matura roz z matematyki 100 %
15 gru 18:34
gosiata: Chodziło mi o sposob jaki jest tu najniżej na stronie podany, tylko że jest policzony dla 1
wylosowanej karty. Wiecie jak zrobić dla 4? ?
http://www.matematyka.pl/163718.htm
Bardzo proszę o pomoc... dalej nie wiem jak
zrobić to zadanie
15 gru 20:00
bezendu:
Nie rozumiem pytania ?
15 gru 20:01
gosiata: ymmm na tej stronie internetowej co podałam jest pokazane jak liczyć bez użyciu symbolu
newtona,
tylko że tam odpowiadający nie policzył tego dla 4 wylosowanych kart tylko dla jednej.
Potrafiłbyś tym sposobem to rozwiązać?
15 gru 20:02
bezendu:
Tam masz już wszystko policzone przecież
15 gru 20:03
gosiata: ale są błędne odpowiedzi, bo mialo wyjść 6327/20825 i b) 15229/54145
15 gru 20:05
bezendu:
Czyli kolejny dowód na to, że dwumian jest najlepszym rozwiązaniem
Eta może Ci to
rozpisze bez dwumianu, ja już idę z forum
15 gru 20:08
gosiata: ołkii. w każdym razie dziękuje za pomoc
15 gru 20:10