kąt zewnętrzny wielokąta foremnego jest równy 18stopni. ile przekątnych ma ten w
Shion: kąt zewnętrzny wielokąta foremnego jest równy 18stopni. ile przekątnych ma ten wielokąt?
15 gru 18:01
Eta:
170 przekątnych
15 gru 18:06
Shion: tyle wiem, ale nie umiem dojść do tego
15 gru 18:09
Eta:

Suma miar kątów zewnętrznych jest stała i wynosi
720o
zatem 720: 36 = 20 zatem takim wielokątem jest dwudziestokąt
| | n(n−3) | |
d= |
| = ......... przekątnych |
| | 2 | |
15 gru 18:11
Eta:

2 sposób
(n−2)*180
o= n*162
o ⇒ n=......
d= .....
15 gru 18:18
Shion: dzięki wielkie. aczkolwiek nie wiem dlaczego 720dzielimy przez 36...
15 gru 18:20
krystek:

lub tak i wtedy 360:18=20
15 gru 18:22
krystek: Musisz pamiętać ,że jest to wielokąt foremny!
15 gru 18:25
Eta:
Oczywista−oczywistość, bo taka jest treść zadania

dla
krystek
15 gru 18:26
krystek: Dziękuję
Eto 
. Wreszcie dobrze określiłam kolor.
15 gru 18:30