15 gru 17:57
podzielnosc: up
15 gru 18:20
Panko: a) 3k I mn ⇒ 33I m ⋁ 33 I n szukamy najmniejszej,k że ∀ m,n jest ok
3k I mn ⇔ 3α I m i 3β I n i α+β =k
Weźmy min ( 3,3) =3 to wykładniki z tezy
liczba k∊N ma rozkłady na sumę dwóch liczb np k=4= 1+3=2+2+3+1
Co widać, to k=4 nie jest dobre bo istnieje ten najbardziej środkowy rozkład w
który 3 nie wystepuje.
Szukamy takiego k, że w każdym rozkładzie k=α+β , co najmniej jedno z α,β jest co
najmniej równe 3.
czyli gdy k=4 to jeżeli 34 Imn to niech m=32=n i prawa strona pada.
Weźmy k=5= 1+4=2+3=3+2=4+1 Rozkład największego ryzyka , ten z najmniejszym rozstępem
czyli (2,3) jest ok więc i inne też. −−−−−> Odp k=5
b) 5k I mn ⇒ 52 I m ⋁57 I n
Weź min po wykładnikach tezy min( 2,7) =2.
Szukamy takiego k, że w każdym rozkładzie k=α+β , co najmniej jedno z α,β jest co
najmniej równe 2.
Tu k=3 = 1+2 = 2+1 Oczywiście k=2=1+1 nie jest dobre ,. ODP k=3
c) 7k I mnr ⇒ 75 Im ⋁ 73 In ⋁ 712 I Ir
Liczba składników tezy ( tu alternatywa ) = 3 . Czyli należy badać rozkłady k na
sumy trzech składników
Tu oczywiście musimy dostosować sie od min( 5,3,12)=3
Szukamy takiego k, że w każdym rozkładzie k=α+β+γ , co najmniej jedno z α,β,γ jest co
najmniej równe 3.
niech k=7 = 2+2+3=......Jeżeli w tym rozkladzie najwiekszego ryzyka jest ok to i
winnych tez
Odp k=7
15 gru 19:30