planimetria- uzasadnij że
Adaś: 1.Uzasadnij, że dla dowolnego trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych długości a i b oraz
przeciwprostokątnej długości c:
| | a+b+c | |
a)promień okręgu wpisanego w ten trójkąt wyraża się wzorem r= |
| |
| | 2 | |
b)suma średnic okręgu wpisanego i opisanego na tym trójkącie jest równa sumie długości jego
przyprostokątnych
c)wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest średnią geometryczną długości
odcinków, na jakie ta wysokość podzieliła przeciwprostokątną
d)suma kwadratów sinusów miar wszystkich kątów wewnętrznych tego trójkąta jest równa 2.
POMOCY

!
15 gru 17:33
pigor: .... na pewno nie taki wzór , tylko taki : r=
12(a+b−c)
i wystarczy skorzysta ć z tw.
o długościach odcinków dwóch stycznych z punktu poza okręgiem
(tu jest nim każdy z 3−ech wierzchołków trójkąta) to
1) otrzymasz równość a−r+ b−r= c ⇒ a+b−c= 2r ⇒ r=
12(a+b−c) c.n.w.
2) także z tej równości : a−r+b−r= c ⇒ a+b= 2r+c ⇔ a+b= 2r+2R c.n.w.
3) ...
15 gru 17:48
Mistrzu: ok. a jak zrobić kolejne podpunkty
15 gru 17:55
Adaś: To wiem już mi wyszło z punktu styczności i jest ok. A reszta jak?
15 gru 17:56
pigor: ..., np. tak :
c) z podobieństwa "małych" ΔΔ−ów danego Δ
abc prostokątnego,
| | p | | h | |
c=p+q, p,q − odcinki podziału c przez h ⊥ c, to |
| = |
| ⇔h2=pq c.n.w. |
| | h | | q | |
−−−−−−−−−−−−
d) w Δ prostokątnym o kątach ostrych α, β=90
o−α suma
sin2902+sin2α+sin2β=1+sin
2α+sin
2(90
o−α)=1+sin
2α+cos
2α=1+1=
2 c.n.w.
16 gru 00:35