planimetria
Radek:

Punkt P leży wewnątrz prostokąta ABCD. Wykaż, że suma pól trójkątów APD i BPC jest równa sumie
pól trójkątów APB i DPC
AD<AP+DP
CP<CB+BP
AD+CP<AP+DP+BP+CB
AB<AP+BP
DC<DP+CP
AB+DC<AP+BP+DP+CP
Ale chyba coś źle jest ?
15 gru 17:31
krystek: Poprowadź wysokości
15 gru 17:35
Radek:
15 gru 17:37
Bizon:
z punktu P opuść wysokości do AB .... czyli PE i do CD .... czyli PF
i teraz licz
... teraz już pewnie widzisz
wykorzystasz |PE|+|PF|=|AD|
15 gru 17:39
Eta:
15 gru 17:41
Radek: ?
15 gru 17:43
Radek:
Pani Eto czemu usnęła Pani post z rysunkiem ?
15 gru 18:08
Eta:
Dlatego,że narysowałeś taki sam rysunek

h
1+h
2= b i h
3+h
4= a
to suma pól trójkątów
P
1+P
2= ........ i P
3+P
4=.....
dokończ ...... i otrzymasz tezę
15 gru 18:23
Radek:
Dziękuję

Zaraz kolejne zadanie
15 gru 18:23
Eta:
15 gru 18:24